IKLAN

Cara Nak Buat Doh Pau Kukus

Untuk buat roti memang kena guna adunan roti baru lembut dan sedap di makan. Cara buat inti.


Begini Rupanya Nak Buat Pau Lembut Penyediaan Mudah Buat Ibu Pertama Kali Nak Cuba Buat Keluarga

Setengah cawan air suam.

. Didihkan air dalam pengukus kemudian letakkan pau dan kukus selama 10 minit. 2sudu besar susu pekat. Kukus pau selama 10 minit je.

Lobak putih dihiris nipis dan dipotong seperti batang mancis. Masukkan Bahan A ke dalam mangkuk besar. Api sederhana besar jangan lebih nanti pau berkedut.

Leperkan doh kemudiab boleh masukkan inti dan biarkan doh mengembang sekali lagi. Kalau nak parut pun boleh juga mommy guna kentang so mommy dadu kecil Langkah 3. Api sederhana besar jangan lebih nanti pau berkedut.

Dan bila dah kembang boleh kukus pau lebih kurang dalam 7 minit. Bila air dah mendidih perlahankan api dan masukkan pau. Balut dan tutup tempat kukusan dengan kain.

PAU KUKUS MUDAH PAU KUKUS. Cukup 7 minit angkat tudung periuk supaya wap keluar dan tidak kecutkan pau kita. Haritu buat pau kukus nimmg sedap dan lembut sgtmk panas23 ketul skali hadapadunan diatas blh dpt dlm 12 ketul pau yg sederhana besar.

Kalau roti 500gm tepung dah guna 11gm yis. Selepas itu bulatkan doh menjadi pau. Sementara panaskan air untuk kukus pau kita sekejap lagi.

Balut dan tutup tempat kukusan dengan kain. Nak tau cara buat pau gebu dan lembut boleh ikut resepi yang dikongsikan oleh Faizah Awang ni. 1 sudu besar gula.

Bawang besar juga dipotong dadu. Setengah cawan air suam. Untuk memudahkan lebih baik buat doh dahulu dan biarkan ia mengembang.

Setelah itu tumbuk-tumbuk manjda doh kita yang telah mengembang untuk mengeluarkan angin. Biarkan dalam 10 minit hingga 20 minit. Ambil sedikit doh dan bulatkan sebesar bola pimpong anggaran berat 35 gm.

Sedapnya makan pau panas-panas yang lembut lagi gebu. Namun nak buat pau sebegini ada caranya tersendiri. Mak-mak yang suka makan pau atau nak buat untuk anak-anak boleh cuba resipi Pau Gebu yang dikongsikan oleh Puan DyAn HaLim iniCukup mudah senang nak buat sedap dan yang paling penting puas hati makan bila buat sendiri.

Uli doh hingga doh tidak melekat pada tangan. Cuma kalau guna adunan pau kukus ini doh tak berapa lembik senang nak urus doh. Bahan-bahan dan cara pembuatan pau ni pun sangat ringkas tetapi ia memerlukan teknik yang betul supaya pau yang dihasilkan ringan and gebu.

Tapi kalau pau anda nanti berkedut pun jangan risau. Dada ayam dipotong dadu kecil-kecil atau dicincang tetapi jangan sampai hancur. Kukus pau selama 10 minit je.

Akhir sekali selepas 10 minit angkat sekali dengan periuk kukusan tersebut dahulu baru buka tudung nya untuk elak pau berkedut. Setalah itu perapkan doh selama 30 minit hingga doh mengembang sekali ganda. Setelah air bancuhan kita kembang.

Leperkan doh kemudiab boleh masukkan inti dan biarkan doh mengembang sekali lagi. 2 sudu besar susu pekat. Tuangkan Bahan B cecair sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.

Biarkan seketika pau kita akan mengambang dulu. Satukan yis air suam gula dalam mangkuk kacau dan biarkan 10. Ni saya dapat 10 biji saiz macam dalam gambar.

Tutup doh dgn plastikbiarkan sehingga doh naik satu kali ganda. Balut dan tutup tempat kukusan dengan kain. Api sederhana besar jangan lebih nanti pau berkedut.

Kemudian bentukkan doh tadi menjadi bulat-bulat. Kemudian biarkan bancuhan kita kembang dan berbuih. Betul kata puan buat banyak2.

Tutup doh dengan kain dan biarkan 5 minit. Ini bertujuan supaya pau kita menjadi licin dan cantik. Dalam mangkuk berlainan masukkan tepung susu pekat garam.

Namun beliau tak kongsikan resepi kari ayam dan kentang ni. CARA-CARA PENYEDIAAN PAU KUKUS. Tepung gandum 500g Telur 1 biji Marjerin 2 sudu makan Garam 1 sudu kecil KFC Gula 2 sudu makan YisMauripan kering 1 pek 11g Bread improver 1 sudu teh Baking powder 1 sudu teh Susu pekat 2.

Rasa okay je. Bancuhkan yis kering dengan sedikit air suam bersama gula atau susu pekat manis. Pau Kampung yang sedap lembut dan gebu sedia untuk.

Masukkan air suam yis tepung pau baking powder gula kastor bread softerner dan lemak sayuran masukkan mengikut urutan. Sementara tunggu doh mengembang bolehlah kita masak inti Pau Kari ayam ini. Letakkan pau ke atas kertas empat segi 2x 2 atau daun pisang.

Minyak masak dan gaul sebati. Susun siap- siap dalam periuk kukus. Mudah sangat nak buat.

CARA-CARA PENYEDIAAN PAU KUKUS. Bahan2 2 cawan tepung gandum 2 sudu besar mauripan. Biarkan doh dalam 15 minit kemudian letakkan inti yang disukai.

Leperkan doh kemudiab boleh masukkan inti dan biarkan doh mengembang sekali lagi. Balut dan tutup kukusan dengan kain. Boleh guna inti kaya kari ayam kacang merah sambal bilis sambal sardin dan bermacam-macam lagi.

So kalau nak buat pau kukus boleh guna resepi ini. Nak share resipi pau goreng doh yang sama boleh buat donat bomboloni burger Malaysia. Seterusnya kukus pau selama 10 minit sahaja dengan api sederhana besar jangan lebih nanti pau berkedut.

Buat sampai habis adunan pau. Yer la 11gm yis untuk 1 kilo memang le lama nak tunggu naik. Cara-cara membuat resepi pau kukus sedap montel ni.

Anda boleh masak cara sendiri atau buat inti apa yang anda suka. Kalau nak tahu kali ni kita akan kongsikan resepi pau kukus yang inti macam-macam ada. Selepas 10 minit tu angkat sekali dengan periuk kukusan tu dulu baru bukak tudungnya untuk elak pau berkedut.

Ada sesetengah orang tu cuba nak dapatkan pau yang tak berkedut lepas kukus. Biarkan doh mengembang sekali lagi dalam 40 minit kemudian barulah dikukus selama 8 minit. Ini resipi cara Cik Yaty ya.

Sementara itu satukan tepung gandum bersama serbuk penaik dan sedikit gula. Pastikan anda tutup doh kita tadi ya. Yang penting dapat ikut cara buat pau gebu dan lembut sama macam beliau hasilkan.

Kukus pau selama 10 minit je. Leperkan doh dan masukkan inti serta biarkan doh mengembang sekali lagi. Resepi Pau Kukus Gebu Gebas.

3 sudu minyak masak. Selepas 10 minit tu angkat sekali dengan periuk kukusan tu dulu baru bukak tudungnya untuk elak pau berkedut.


Resipi Pau Lembut Putih Gebu Youtube


Cara Buat Pau Paling Ringkas Terlajak Gebu


Cara Buat Kuih Pau Gebu Tak Berkedut Memang Lembut Sangat Ilhamresipi


Resepi Pau Kukus Yang Viral Rahsia Gebu Dan Lembut Saji My

Belum ada Komentar untuk "Cara Nak Buat Doh Pau Kukus"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel